Anatomie ňader a podprsenková biomechanika

Bra-fitting
Anatomie ňader a podprsenková biomechanika

Podprsenky dělají pro naše prsa mnoho – tvarují a vytvářejí hladkou strukturu pod přiléhavým oblečením. Nám samotným přidávají sebevědomí.

Jejich nejdůležitější funkcí však je zajištění opory. Nenosit podprsenku znamená zvyšovat šance na povolení pevnosti ňader. Protože samy o sobě nejsou schopny bojovat s gravitací, která na ně neustále působí. V ňadrech samotných totiž není žádné svalstvo.

Co tedy pomáhá přirozeně ňadra držet a tvarovat? Jak to vypadá z anatomického úhlu pohledu?

 

Anatomie poprsí očima lékaře

Jak to vysvětluje plastický chirurg:

Ňadro tvoří žláza, tuková a pojivová tkáň. Začíná na úrovni 2., 3. páru žeber a končí pod prsním faldíkem na úrovni 6., 7. páru žeber.

Šířku ňader ovlivňuje hrudní kost a přední linie paží. 

Ňadra leží na prsním svalu, ale částečně i na předním pilovitém svalu (plochý sval na boční straně trupu), šikmém břišním i přímém břišním svalu. Tkáň bradavky je s hrudníkem spojena povrchovou vazivovou tkání (fascie), která se pojí s fascii šíje a dole s fascii břicha (camperova).

Tato tkáň je ve vrchní části slabá, takže nedostatečně pevná pro udržení ňader. Což vysvětluje změnu tvaru (z kulatého na kapkovitý) v průběhu dospívání dívky. Spodní vrstva pojivové tkáně je lépe rozvinutá a drží lépe, už jen proto, že se pohybuje adekvátně vůči hrudníku. Z přední strany je ňadro pokryto kůží spojenou se žlázou a připevněno Cooperovými vazy. Jedná se o tkáň tvořící pruhy vláken, které pronikají mezi vrstvy žlázy a vytváří něco jako rám.

Takže pomyslné pevné síto scelující a držící tvar prsní žlázy jako jeden tvar velké slzy. Hlavní je pro ňadra systém vazů, které je drží. Pruhy pevné pojivové tkáně, které drží pohromadě všechny anatomické struktury. Zajistí jejich pevnost a vzájemnou pohyblivost. Vazy držící ňadro vytvářejí anatomickou strukturu ve tvaru písmene U, která je připevněna k hrudnímu koši. Drží ňadro a dodává mu tvar. Ve spodní části se roztahuje od žebra k žebru (horizontálně), spojuje se ve středu i po stranách s bočními vazy, které se táhnou nahoru. Tato struktura je připevněna k hrudní kosti a podél krajní hranice prsního svalu, hrudnímu koši až do podpaží. 

 

Biomechanika podprsenky

Podle výsledků studie doktorky Joanne Scurr z britské univerzity v Portsmouth se ňadra pohybují ve třech směrech. Nahoru a dolů, ze strany na stranu a dopředu, dozadu. Proto existuje podezření, že tyto pohyby mají za důsledek ztrátu pevnosti ňader. Dobře napasovaná podprsenka by měla poprsí zajistit odpovídající oporu a stabilizaci, a měla by jej déle udržet v dobré kondici.

A jak to dělá? Podívejme se na jednotlivé části podprsenky.

 

Obvod podprsenky

Nejdůležitější část podprsenky, která odpovídá za držení poprsí a jeho tíhy. A to díky stabilnímu držení košíčků na těle, ve kterých jsou umístěna prsa. Správně zvolený obvod může udržet i velké poprsí, dokonce bez pomocí ramínek. Je vyroben z elastických vláken. A aby plnil svůj účel, tedy držel poprsí, musí být dobře obepnutý kolem hrudníku. Pruh obvodu by měl být ve stejné úrovni jako spodní část kostic na přední straně. Nemůže vyjíždět nahoru, vyhrnovat se k lopatkám. Obvody mají různou délku, ale i šířku. Ty širší se doporučují ženám s velkým poprsím. V těchto případech kvalitní značky u podprsenek nad “G” obvody doplňují podšitím. Obvody se liší i elasticitou. Obecné pravidlo je, že čím méně se natahuje, tím lépe pro nás. Příliš elastický obvod se na těle bude přemisťovat a nezajistí ňadrům pevnou oporu během vykonávání běžných každodenních činností. Proto hledejte podprsenky s obvodem z kvalitních a pevných tkanin, které se jen tak nenatáhnou. Takový obvod bude na těle podprsenku lépe fixovat.

 

Košíčky

Obklopují ňadra a jsou jedním ze základních elementů zajišťujících oporu. Podprsenka může být bez ramínek i kostic, a dokonce i bez ničeho kolem hrudníku, ale když je bez košíčků - nemůžeme se bavit o držení a opoře. Navíc, pokud je košíček doplněn kosticí, zajistí lepší držení díky rozložení proporcí ňader mezi ramínka a obvod. Košíčky mají různé střihy, díky tomu poskytují dekoltu všelijaké tvary a míru modelace.

 

“Setkání s brafitterkou je opravdu přínosné. Naše tělesné proporce se každý rok mění, s tím souvisí i změna tvaru, velikosti poprsí a obvodu těla. Stojí za to si míry pravidelně ověřovat, abychom měly stále správnou velikost podprsenky. Je to neuvěřitelná výhoda, když šaty, svetřík nebo halenka dobře sedí. Když ňadra vypadají, jak mají. Jedině tehdy se cítíme pohodlně a máme vyšší sebevědomí.”

 

Střed (spojení košíčků)

Tato malá část spojující košíčky je umístěna v centrální části podprsenky. Je to však velice důležitá část pro udržení poprsí. Fixuje totiž prádlo na hrudníku. Díky tomu jsou ňadra umístěna v adekvátní pozici. Ve správné podprsence by měl střed hladce doléhat na hrudník. Výjimkou jsou jen situace, kdy tvar hrudního koše a umístění hrudní kosti toto nedovoluje. Hrudníky můžou být konkávní (vyduté) a nebo konvexní (vypouklé), a proto střed podprsenky nebude přiléhat. Úkolem středu je zabezpečit podprsenku proti cestování do stran. Podle střihu podprsenky může být střed různě tvarován. Lišit se bude jeho umístění i výška.

 

Ramínka

Mnoho žen si myslí, že ramínka jsou tou nejdůležitější části podprsenky, která odpovídá za držení tíhy poprsí. Ve skutečnosti v případě správné velikosti podprsenky plní jen pomocnou funkci. Zajišťují oporu jen pro 15 - 20 % váhy. Takže více než 80 % drží obvod. Ramínka nám pomohou v dodatečné modelaci poprsí a zvýraznění linie dekoltu.

Jak už jistě víte, v podprsence bez ramínek většinou dekolt není tak hezky zvýrazněný jako v případě modelu s připnutými ramínky. Zároveň ramínka zajišťují pocit větší stability, jelikož jsou dodatečnou kotvou podprsenky na těle.

 

Čas a gravitace působí proti našemu dekoltu.

Snižují pružnost pokožky a způsobují opadnutí ňader. Velké váhové výkyvy a také kojení mají rovněž neblahý vliv. Správně napasovaná podprsenka může pomoci tento proces zpomalit. Nikdy není pozdě na to, abyste si našla svou správnou podprsenku.

 

“Proč je správná opora tak důležitá? Od doby, co nosím správnou podprsenku, ze vzhledu na velikost a střih, nedokážu si představit nošení nesprávné podprsenky. S malými košíčky a vyhrnujícím se obvodem.”


Další články

Bra-fitting
Jak si vybrat podprsenku pro malá prsa?

Jak si vybrat podprsenku pro malá prsa?

Číst článek
Nakupování
Pár kilo navíc? Řešením je stahovací prádlo

Pár kilo navíc? Řešením je stahovací prádlo

Číst článek
Nakupování
Jak vybrat dámské pyžamo?

Jak vybrat dámské pyžamo?

Číst článek