Dnes doprava zdarma!

Oblečení, které byste si neměli oblékat do práce

Móda
Oblečení, které byste si neměli oblékat do práce

Osobní styl je věcí vkusu každého z vás. Na druhé straně existují určitá pravidla, situace a prostředí, které od vás vyžadují určitý styl oblékání. I když pracujete v neformálním prostředí, neznamená to, že vám projde kdejaký outfit. Pravidla týkající se toho, co si obléct do práce se neustále mění a držet s nimi krok může být těžké. 

 

Otázka, co si obléct do práce, je pro mnohé každodenním bojem a strašákem, s kterým si neví rady. Jak se orientovat v pravidlech, zásadách a zákazech ve světě dress code? Existuje několik všeobecných věcí, kterým je třeba se vyhnout za všech okolností. 

 

20+ věcí, které byste si do práce určitě oblékat neměli 

V zájmu zachování své kariéry zvažte vyloučení těchto módních faux pas ze svého šatníku. V žádném z těchto oblečení pravděpodobně povýšení nezískáte. 

Hluboké výstřihy 

Pokud je žena hrdá na svá prsa, ráda na ně upozorňuje. Pracoviště však určitě není vhodné místo. Pokud si přece jen chcete obléct blůzku s hlubším výstřihem, využijte výhod vrstvení. Oblečte si pod blůzku elegantní dámskou podprsenku a tenčí košilku, abyste zakryli dekolt. 

Příliš obtáhnuté oblečení 

Ať už sedíte u stolu nebo jste aktivní a máte během dne mnoho střetnutí s klienty, nebudete moci podat nejlepší výkon, pokud budete mít na sobě něco, v čem se sotva pohnete. 

Legíny a kalhoty na cvičení 

Jeden z nejspornějších bodů co se týká pracovního dress code, hlavně mezi mladší a starší generací, jsou dnes legíny nebo kalhoty na cvičení. Někteří jsou proti, jiní tvrdí, že jsou v pořádku. Všeobecně byste se měli řídit tím, co vám nařizuje pracovní řád a tím, co nosí vaši nadřízení. Pokud nikdo jiný legíny do práce nenosí, určitě byste neměli ani vy. 

Cokoli příliš volného 

Pokud nejste rapová hvězda, extra široké a volné oblečení, jako například vytahané mikiny, svetry nebo volné džíny do práce určitě nepatří. Nechte si je radši na volný čas po práci, na procházky a střetnutí s kamarády. 

Šortky

Šortky vypadají skvěle na dobře stavěných mužích i ženách, ale kancelář není tím správným místem, kde můžete předvádět svou postavu. Lepší bude ponechat je na výlety do přírody nebo na sport. Pokud si je neumíte odpustit, pro ležérní vzhled můžete zvolit chinos kalhoty, které nebudou poutat velkou pozornost. 

Trendy outfity

Pokud nepracujete v módním průmyslu, vyhněte se nošení super trendy outfitů. Ženy by se měly držet co nejdál od flitrových sukní, šatů, crop topů, kožených kalhot a kozaček na jehličkovém podpatku. Muži zase nošení triček bez rukávů, s vtipnými nápisy a oblečení vhodnému do tělocvičny. 

Podvazky

Dámské punčocháče nejsou zakázané, některé oděvy je dokonce vyžadují. Abyste však nebudily špatný dojem, vyhněte se průsvitným, vzorovaným podvazkům. Vsaďte raději na klasické, polomatné dámské punčocháče pro maximální pohodlí. 

Urážlivé oblečení 

Pokud nechcete nikoho urazit ani pobouřit, zapomeňte na trička s vulgárními a kontroverzními nápisy nebo nálepkami, politickými hlášeními, náboženskými odkazy, nevhodnými vtipy. Takové oblečení není vhodné do práce ani do podnikání. I když vaši nejbližší kolegové mají dobrý smysl pro humor, pro ostatní to může být urážlivé. 

Cokoli, co odhaluje vaše záda, dekolt nebo břicho 

Tyto partie vašeho těla by měly zůstat na pracovišti schované. Zamyslete se nad tím, na co chcete upozornit. Na své schopnosti a kompetence, nebo na křivky vašeho těla? 

Roztrhané džíny 

Na nošení džín není nic špatného, ale buďte opatrní při výběru stylu. V některých firmách je dovoleno vzít si do práce džíny. Doporučujeme však zvolit si elegantní střih, nejlépe v tmavé barvě. Modely, které jsou roztrhané a odhalují vaše tělo, ponechte na volný čas. 

Maličkosti, které zkazí celý vzhled

Špinavé, roztrhané, nevyžehlené, příliš široké, nebo naopak příliš obtáhnuté oblečení vám žádné plusové body nepřidá. I když se vám to možná nezdá, i takové maličkosti umí zkazit celkový vzhled a dojem profesionála. Žádné fleky, visící nitky, nebo jiné defekty byste neměli podcenit. 

Ramínka podprsenky

Ramínka podprsenky by měla zůstat schovaná, i když jsou průsvitná. Pokud máte na sobě top, z kterého by mohla vykukovat, zvolte samodržící podprsenku bez ramínek. 

Příliš cool a nevhodné oblečení 

Pro to, abyste působili jako profesionál, nemusíte nosit oblek s kravatou (pokud vám to nenařizuje etiketa společnosti, v které pracujete). Určitě ale zapomeňte na oblečení do posilovny, tepláky, tílka, krátké kraťasy nebo pantofle. 

Průsvitné oblečení

Halenky, sukně nebo kalhoty by vždy měly zakrývat vše, co je pod nimi. Oblečení, přes které průsvitá vaše spodní prádlo není vhodné na pracoviště. Jestliže takové kousky už vlastníte a nechcete je vyhazovat, zvolte spodní prádlo tělové barvy, případně nátělník nebo spodničku. To vám pomůže zakrýt vše, co by mělo zůstat skryto.

Žabky

Lehké a pohodlné žabky mnozí z nás milují a nejradši bychom v nich prochodili celé léto. Jistě, hodí se skvěle ke sportovnímu outfitu i krásným letním šatům, nehodí se však do kanceláře. Pokud je opravdu teplo a toužíte po něčem pohodlném, zvolte raději sandále. V letním období dbejte určitě také na pedikúru. 

Oblečení, které vám nesedne

Je těžké vzdát se oblíbeného oblečení poté, co jste výrazně zhubli nebo přibrali. Dobře padnoucí oblečení je však v pracovním prostředí nevyhnutelností. Naopak, rozlučte se se vším příliš těsným nebo příliš volným. 

Silný parfém 

Bez ohledu na to, jak příjemný je váš parfém, chcete být známí svou prací, ne vůní. Při používání parfému buďte opatrní, aby vůně nebyla příliš silná, výrazná a neobtěžovala okolí. 

Výrazný makeup a barva vlasů 

Ženy často inklinují k výraznému líčení a barvám vlasů. Při výběru barvy vlasů se držte dále od výrazných odstínů. Stejný přístup zachovejte i při líčení. Raději dejte přednost odstínům v jemných tónech a vždy zvolte do kanceláře přirozený a snadný make-up.

Cokoli proti firemní politice

Zkontrolujte si firemní příručku, abyste se ujistili, že znáte aktuální pravidla oblékání. Můžete vypadat skvěle – a dokonce i zcela profesionálně – ale pokud vaše oblečení nevyhovuje pravidlům společnosti, může to narušit vaši důvěryhodnost.

Mini sukně

Tradiční délka sukně do práce by měla být po kolena. Může být i o něco kratší, ale ne tak krátká, aby sahala jen do poloviny stehen nebo výše. V kanceláři to může příslušníky opačného pohlaví nežádoucně rozptýlit.

Crop topy

Všechno, co byste si oblékli do klubu, nepatří do práce. Zejména to, co vám odhaluje břicho. Ve volném čase na tom není nic špatného, ​​ale do kancelářského prostředí to prostě nepatří.

Cokoliv, co by si neoblékli vaši spolupracovníci

Pokud nevíte, v čem chodit do práce, inspirujte se vaším šéfem nebo ostatními kolegy. Pokud uplatňují styl byznys dress code, následujte je a pořiďte si kostým na míru z kvalitních oblekových látek. Pokud si na formálním oblečení nepotrpí, můžete si zvolit i něco ležérního.

Extravagantní šperky

 Kancelář není tím správným místem pro nošení cinkajících ozdob. Také je třeba se vyhýbat šperkům, které odrážejí hodně světla. Proto by bylo lepší zvolit elegantní decentní šperky, které se hodí k tomu, co nosíte do kanceláře.

gabrielle-henderson-pL1qsBqCatk-unsplash

 

Co o vás prozradí barva oblečení?

  • Černá – vyznačujete se sebevědomím a rádi prezentujete své názory
  • Červená – život si umíte užívat naplno, srší z vás optimismus a zábava, podporujete vznik nových nápadů a dodáváte lidem sílu
  • Žlutá - máte smysl pro humor, umíte si udělat legraci i ze sebe, šíříte kolem sebe veselou náladu a často se snažíte být středem pozornosti
  • Bílá – máte rádi změny, jste perfekcionisté, často působíte na lidi uzavřeně a křehce
  • Modrá – jste upřímní a rádi komunikujete, okolí vás vnímá jako důvěryhodného, ​​loajálního a velmi vyrovnaného člověka
  • Zelená - máte rádi klid a neradi jste středem pozornosti, jste rodinný typ, nemáte rádi změny, na lidi působíte uklidňujícím a laskavým dojmem a je na vás maximální spoleh
  • Růžová – láska a ochrana jsou u vás na prvním místě, jste romantický typ, dodáváte lidem víru a optimismus
  • Fialová – máte bujnou fantazii, dokážete si lidi omotat kolem prstu

icons8-team-CrW-TbeykPBQ-unsplash 

 

Co nosit v práci během těhotenství?

Kdo říká, že během těhotenství můžete nosit jen volné a nemotorné oblečení? S okouzlujícím těhotenským oblečením do práce můžete být moderní, stylová a zároveň profesionální. Nejnovější trendy formálního oblečení naleznete také pro těhotné.

Pohodlné halenky

Lehká splývavá halenka vám dodá elegantní vzhled. Najdete je v mnoha různých vzorech, střizích i materiálech. Halenky jsou skvělé pro maminky, které právě porodily, i pro ty, které jsou v očekávání. Pohodlně se přizpůsobí bříšku a budete vypadat skvěle.

Sukně a šaty do práce

Pokud si myslíte, že sukním je třeba se v těhotenství vyhýbat, jste na velkém omylu. Je nutné však vědět, které sukně a šaty si vybrat a jak je působivě nosit. Široké tužkové sukně, pouzdrové šaty či strečové letní šaty vám budou během těhotenství sedět jako ulité. Určitě je nezapomeňte zahrnout do svého profesionálního šatníku.

Elastické kalhoty

Do svého šatníku je třeba zahrnout i kalhoty, které mají elastický pas. Během těhotenství se musíte striktně vyhýbat nošení oděvů, které vyvíjejí tlak na vaše břicho. Můžete sáhnout i po kalhotách s nízkým pasem, které prakticky nevyvíjejí žádný tlak na pas.

Boty

Jelikož musíte změnit vaše volby týkající se oblékání, je třeba si také vybrat obuv, která bude vyhovovat vašemu současnému stavu. Vysoké podpatky nejsou v tomto stavu ideální, protože zatěžují záda a pánevní oblast.

Během těhotenství musíte mnohem více hodnotit své pohodlí než vzhled. Raději se rozhodněte pro balerínky nebo jednoduché řemínkové sandály, které vám budou ladit nejen k šatům, ale také k elegantnímu dámskému oblečení.

Doplňky

Musíte si také vybrat nějaké ideální doplňky, které se hodí k vašemu oblečení během těhotenství. Výběr správných doplňků, které odpovídají výběru oblečení do práce vám pomůže vypadat profesionálně.

 

Oblečení, kterému byste se měli v kanceláři vyhnout:

  • Krátké topy, které odhalí vaše bříško.
  • Příliš volné oblečení, abyste nevypadali jako strašák. Za několik kilo navíc se není třeba stydět.
  • Krátké těhotenské šaty, které končí nad koleny.
  • Krátké sukně a topy na pracovní večírky.
  • Velmi obtažené oblečení.

Těhotenství je velmi důležitá etapa v životě ženy. Za těch pár měsíců procházíte mnohými změnami, a proto byste během těhotenství měli především dbát na své pohodlí. Myšlenky na to, jak vypadat stylově a přitažlivě můžete na chvíli držet stranou a místo toho se soustředit na komfort.

 

Je vhodné nosit šaty do práce?

Na tuto otázku neexistuje správná odpověď, protože to závisí na pracovišti a platném stylu oblékání. Některá pracoviště mohou mít neformální dress code, kde jsou šaty naprosto přijatelné, zatímco jiná mohou mít formálnější dress code, kde jsou šaty a sukně striktně zakázány.

Před rozhodnutím, co si obléct do práce je vždy nejlepší informovat se u svého zaměstnavatele nebo personálního oddělení, jaký je tam dress code. Zejména tehdy, pokud právě na daném pracovišti začínáte.

Nošení šatů vám může dodat nádech půvabu a ukázat vaši osobnost. Vyhněte se však příliš krátkým a odhalujícím šatům, šatům určeným na večerní nošení a tričkovým šatům. Místo toho investujte do šatů a sukní po kolena v konzervativní barvě. Ujistěte se, že vaše oblečení je čisté a vyžehlené a že zvolené barvy jsou vhodné do kanceláře. 

 

Záleží v práci na oblečení?

To, zda na oblékání v práci záleží nebo ne, závisí na firemní kultuře a konkrétních pracovních požadavcích. V některých případech je oblékání přísně regulováno a od zaměstnanců se očekává, že budou nosit určité oblečení nebo uniformy. V jiných případech je větší flexibilita a zaměstnanci se mohou oblékat ležérně.

Existují i ​​případy, kdy nošení šatů do práce nemusí být tou nejlepší volbou, například pokud pracujete na místě, které vyžaduje spoustu fyzické práce.

 

Co znamená kód oblékání?

Dress code se používá k informování zaměstnanců o tom, co společnost považuje za vhodné pracovní oblečení. V závislosti na potřebách firmy a jejích zákazníků se kód oblékání může pohybovat od formálního až po business casual. Když člověk nosí správné oblečení, působí také profesionálně. Reprezentuje osobnost pracovníka i společnost.

 

Dominika Blchová, obsahový a SEO specialista


Další články

Móda
Jak se vyhnout módnímu faux pas na plese?

Jak se vyhnout módnímu faux pas na plese?

Číst článek
Nakupování
Jak vybrat spodní prádlo pro spaní či odpočinek?

Jak vybrat spodní prádlo pro spaní či odpočinek?

Číst článek
Bra-fitting
Pár zajímavostí o brafittingu

Pár zajímavostí o brafittingu

Číst článek