Který materiál spodního prádla je pro Vás nejvhodnější?

Nakupování
Který materiál spodního prádla je pro Vás nejvhodnější?

Spodní prádlo prošlo v historii mnohými revolucemi, týkajícími se tvarů a střihů, funkcí spodního prádla a v neposlední řadě i změnami v používaných materiálech. Od historických krepdešínů, mušelínů a hedvábí až po přírodní bavlnu, celulózové materiály a plně syntetické materiály. Tápete ve složení spodního prádla a ráda byste věděla jak se při výběru, nebo čtení štítku správně zorientovat? Čtěte dále a seznamte se s nejčastěji používanými z nich.

Bavlna

Velmi oblíbená přírodní bavlna má ve výrobě spodního prádla své stále místo a ve svém šatníku ji má každý z nás. Vyznačuje se odolností při údržbě, má perfektní prodyšné a savé vlastnosti, je měkká a příjemná na omak. Nevýhodou je, že poměrně dlouho schne a mačká se. Pokud jste milovnicí úhledně uloženého prádla, bude u tohoto materiálu žehlička Vašim věrným společníkem.
Bavlněné podprsenky najdete zde.

Bambusové vlákno

Prádlo vyrobené z bambusových vláken má hned několik benefitů. Díky přírodní složce známé jako Bamboo Kun, mají bambusová vlákna, stejně jako rostlina bambusu schopnost potlačovat růst a množení baktérií, a to až o 70 % více jak bavlna, nebo syntetika. Díky této složce umí prádlo vyrobené z bambusových vláken také skvěle pohlcovat pachy. Kromě toho, výběrem prádla z bambusových vláken, budete mít dobrý pocit z podpory ekologického zemědělství. Bambus je totiž skvělým obnovitelným zdrojem. Připočteme-li termoregulační schopnost a jemnost, kterou vás překvapí materiál na dotek, bude bambusové vlákno na předních příčkách vaší oblíbenosti.

Viskóza

Viskóza je vyrobena z celulózového vlákna (nejčastěji z bukového dřeva nebo bavlny). Má tedy přírodní původ, díky výrobě ovšem skvěle kombinuje vlastnosti syntetických materiálů, které oceníte při údržbě i nošení. Je příjemná na dotyk, nežmolkuje a působí příjemně chladivě. Častým praním se na rozdíl od bavlny vlákna více ničí a také jsou poměrně mačkavá, proto bývá pro zlepšení vlastností často kombinována ještě s jinými materiály. Jedním z druhů viskózy je také známý Modal.

Elastan

Obchodní názvy elastanu Lycra a Spandex jste už určitě slyšel/a. Jedná se o syntetické vlákno se schopností natáhnout se až 7x, přičemž se po natažení navrátí do původního tvaru a délky. Díky elastanu si vaše prádlo zachová svůj tvar, nebude se mačkat a pokud jej ve složení prádla není mnoho, nezmění vlastnosti základního materiálu.

Polyamid

Na štítku se často setkáte také se zkratkou PA.  Polyamid výrazně nahradil používání polyesteru při výrobě zejména spodního prádla a často se používá jako syntetická náhrada přírodního hedvábí. Nejčastěji používané druhy polyamidových vláken znáte jako Nylon a Silon. Přidáním polyamidu při produkci látek je zajištěno, že se vaše prádlo nebude mačkat, bude se dobře čistit, skvělé drží barvy, bude hladké a také bude rychle schnout. Proto jej najdete často i ve složení funkčního prádla.

Pří výběru materiálu vždy zohledněte funkci, odolnost spodního prádla a nároky na údržbu, které od prádla čekáte. U nás si vyberete k maximální spokojenosti. Pokud si nevíte s výběrem rady,  poradíme Vám +420 777 898 441.


Další články

Kolekce
Kolekce nočního prádla Donna

Kolekce nočního prádla Donna

Číst článek
Móda
Sexy prádlo bez kompromisu, to je Obsessive

Sexy prádlo bez kompromisu, to je Obsessive

Číst článek
Nakupování
Jak vybrat spodní prádlo pro spaní či odpočinek?

Jak vybrat spodní prádlo pro spaní či odpočinek?

Číst článek