Dnes doprava zdarma!

Něco z historie podprsenek

Produkty
Něco z historie podprsenek

Nejstarší dohledatelný důkaz, že si ženy svá ňadra halily, byl nalezen archeology. Našli hlíněnou figurku pocházející z období 4000 let p.n.l. z Mykén. Soška představovala bohyni se zahaleným dekoltem.

Jiný prototyp podprsenky vznikl ve starobylém Řecku. Ženy, které mohly sportovat, např. Sparťanky, nosily pod oblečením speciální opasky zvané apodesmos a nebo svrchní (nošené na oblečení) strophion. A také tenké stuhy kolem ňader - anamakhalistekr a mastodeton.

Móda spodního prádla byla na počátku 16. století ovládnuta korzety.

V Anglii roku 1886 vynalezli první podprsenku, která tvarem košíčků připomínala spíše dva k sobě spojené koše pro louhování čaje.

V roce 1899 si Christine Hardt nechala v Německu patentovat líbivější verzi podprsenky.

Během 1. světové války byly ženy nuceny k odevzdání svých korzetů, aby se kov z jejich výztuh dal použít pro potřeby vojenských flotil.

První číslování košíčků se začalo objevovat v roce 1935. Mělo rozhraní velikostí A-D.

Během 2. světové války opět docházelo k využívání kovových částí podprsenek a korzetů.

Jako alternativa pro výrobu spodního prádla se začala používat syntetická vlákna - nylon.

V 50. letech 20. století vznikla bullet bra, tedy podprsenka se špičatými košíčky. Tento model se brzy stal hitem a slavil velký úspěch v Hollywoodu.

V roce 1958 koncern Dupont představil světu Lycru. Elastické vlákno se schopností vracet se do původního tvaru. Podprsenky a korzety se staly lehčí, pohodlnější a látka byla prodyšnější.

V roce 1983 Madonna představila své debutové album, zároveň se navždy zapsala do módní historie, když vystoupila v samotné podprsence.

První silikonové vycpávky do podprsenky se objevily v roce 1989.

Madonna v roce 1990 opět šokuje! Během Blond Ambition World Tour vystupuje v korzetu se špičatými košíčky. Korzet vytvořil návrhář Jean-Paul Gaultier.

Teprve po roce 2010 se v ČR začínají objevovat zmínky o brafittingu. A podprsenky se už prodávají i ve velikostech s košíčkem M.

 

Zdroj obrázku: http://www.vivala.com/fashion-trends/history-of-the-bra/3263


Další články

Móda
Oblečení, které byste si neměli oblékat do práce

Oblečení, které byste si neměli oblékat do práce

Číst článek
Bra-fitting
Klasické podprsenkové omyly

Klasické podprsenkové omyly

Číst článek
Bra-fitting
Spacer podprsenky

Spacer podprsenky

Číst článek