Opalování “nahoře bez”

Plavky
Opalování “nahoře bez”

Máme tady dlouho očekávané léto, období dovolených. Čas, kdy se budeme mocit relaxovat na pláži a čekat až tělo nabere ten toužebný, zlatavě hnědý odstín. Už po mnoho let je opálené tělo považováno za hezké a svůdné. Opticky se tělo zdá štíhlejší. Mnoho žen touží po rovnoměrném opálení, proto shazují vrchní díly plavek, aby na kůži nezůstávala bílá neopálená místa. Bledost se přece pojí s nemocí, oslabením, nedostatkem sil. Takové myšlení způsobuje, že ženy v každém věku vyčkávají na první možnost, kdy jen půjde rozložit deku na slunci, či vytáhnout lehátko. A hned se pustí do nasávání slunečních paprsků. Tady by se však měla v hlavě rozsvítit červená kontrolka. Je takové opalování bezpečné a zdravé? Rok co rok nám specialisté radí, abychom se chránili před nadměrným sluněním, protože nedostatek zdravého úsudku nás může stát zdraví. A my přitom tak toužíme po slunci. Co udělat pro to, aby slunění i ochrana šly ruku v ruce? Může být opalování dekoltu více nebezpečné než opalování celého zbytku těla?

 

Jaké výhody plynou z opalování?

Opalování není jen čisté zlo. Slunce je nezbytné k našemu životu. Proto bychom se mu neměli vyhýbat. Samozřejmě, že důležitá je míra slunění, protože bez míry si můžeme přivodit seriózní problém. Jednou z výhod je lepší pocit. Jistě každý z nás už zažil ten stav, kdy se po několika hodinách strávených na pláži cítíme odpočatě, plní energie a úsměv neopouští naši tvář. To proto, že slunění zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu štěstí. Vědci zjistili, že přiměřené opalování zabraňuje depresím a zajišťuje správnou funkci celého organismu. Slunce pomáhá v procesu tvorby kostí, ulevuje od bolesti kloubů a svalů, urychluje hojení ran. Pod vlivem slunečních paprsků se v těle uvolňuje vitamín D3, který je potřebný k životu. V létě tento vitamín nemusíme uměle doplňovat, protože již několik minut expozice na slunci doplňuje denní potřebu tohoto prvku. Slunce posiluje funkci naši imunity, v létě jsme zdravější, zřídka onemocníme. 

Znamená to, že můžeme beze strachu celé tělo dle libosti opalovat, včetně odhalených ňader?

Bohužel nikoliv. 

Dlouhodobé opalování přináší mnoho vedlejších, nežádoucích účinků. Nejvíce háklivé na sluneční záření jsou právě ňadra. A proč tomu tak je? Co nám hrozí, když se topless opalování stane naši oblíbenou dovolenkovou aktivitou?

 

Nadměrné opalování - co nám hrozí? 

Určitě máte ve svém okolí osoby, které zbožňují opalování a těší se z toho, že je jejich kůže den ode dne tmavší. Mějme jednak na paměti, že to může mít i dlouhodobé, negativní důsledky. Kůže, která je vystavována nadměrnému slunění stárne mnohem rychleji, objevují se na ní vrásky a fleky. Je to důsledek degenerace, která nastává ve fibroblastech, která tvoří kolagenová a elastická vlákna. Kůže tak ztrácí svou pružnost, stává se tenčí a suchá, dochází k nadměrnému praskání drobných cévek. Změny jsou viditelné po celém těle, ale nejvíce trpí právě ňadra. A to asi není to, o co nám úplně jde, že ano? Musíme pamatovat na své zdraví. Každým rokem stále více osob onemocní rakovinou kůže, a její příčinou bývají ve velké míře právě UVA i UVB záření. 

 

Topless - proč nestojí za to podléhnout trendům?

Prsa nejsou zvyklá na přímy kontakt se sluncem. Celý rok jsou zahalena, proto náhlá expozice slunečnímu záření pro ně znamená šokový stav. Obzvláště citlivé jsou bradavky, které podobně jako rty, nemají dostatečnou ochrannou vrstvu proti slunečním paprskům. Tato vrstva je důležitá, protože zajišťuje produkci keratinu, která dodává pokožce měkkost a elasticitu a také v ní pomáhá zadržovat vodu. Bradavky, které jsou této ochranné vrstvy pozbaveny, jsou UV záření vystaveny přímo. Topless opalování není v našich končinách až tak časté, ale za hranicemi není tento trend ničím neobvyklým. Dámy odhazují svršky, protože nechtějí byt neesteticky opálené. Avšak často zapomínají, že takové opalování jim může přivodit značné problémy. A co takový trend může způsobit? 

Kůže na ňadrech, která je hojně vystavována slunci, stárne mnohem rychleji. Ženy oddávající se těmto lázním, musejí s tímto faktorem počítat. Jejich kůže bude vypadat o pár let starší. Dekolt se stává vráštivější, vylezou flíčky a pigmentové skvrny, prsa nebudou tak pevná a pružná. Opravdu toto chcete? Kůže v okolí ňader je velmi citlivá, proto i krátké slunění může přivodit popálení. Amatérské milovnice opalování se často zamýšlejí nad tím, zda se mohou opalovat nahoře bez v soláriu. Bohužel, ani tady nemáme potěšující odpověď. Solária mají ještě mnohem silnější záření než to, které na nás číhá venku. Proto i tady není topless metoda úplně doporučována. Doporučuje se naopak zakrývání bradavek, protože už po pár minutách může dojit k jejich popálení. 



Jak tedy bezpečně ňadra opalovat?

Pokud se tedy jen těžko smiřujete s nemožností opalování dekoltu, pamatujte na pár základních pravidel. Díky nim budou mít ňadra hezkou barvu, ale nebudou popálená a ohrožena rychlejším stárnutím. 

Nejbezpečnější doba pro slunění prsou je ráno nebo po 15 hod. odpoledne. Vyvarujte se pobývání na sluneční lázni v rozmezí 10 - 14 hodiny. 

Pamatujte však, že opálit se můžete i ve stínu. Dodržení tohoto časového intervalu bude mít za následek sice pomalejší, ale zdravější opálení. 

Samozřejmě, že musíme pamatovat na ochranu ňader, ale i celého těla. Na ňadra nanášejte ochrannou vrstvu krému s vysokým faktorem. Mazejte je co dvě hodiny a také po každé koupeli. 

Ideální bude, když bradavky úplně zahalíte. Stačí lístek nebo vatový kosmetický tampónek. A kdo říkal, že topless opalování se provádí jen vleže? Nejbezpečnější opalování je to během pohybu. 

Můžete se procházet (samozřejmě, že v dovolených místech), hrát hry, plavat nebo stavět hrady z písku. 

Jsou mezi námi však i dámy, které by se slunění měly vyhýbat úplně. Kontraindikací jsou také různé léky a onemocnění způsobující větší citlivost na sluneční záření. S tímto vám ale pomůže ošetřující lékař. Nebojte se jej zeptat. 

Pokud zbožňujete čokoládově opálené tělo, bez bílých fleků, a přitom se nechcete vystavovat riziku, můžete to udělat jinak. V obchodech jsou k dostání různé přípravky, díky kterým kůže získá efekt políbení sluncem. A nebo si můžete pořídit krásnou, nějakou sexy podprsenku, která neopálená místa zahalí. 

Důležité je, aby byl dekolt krásný, ale především zdravý!


Další články

Produkty
Hladké podprsenky Mediolano

Hladké podprsenky Mediolano

Číst článek
Bra-fitting
Jak si správně vybrat mateřskou podprsenku?

Jak si správně vybrat mateřskou podprsenku?

Číst článek
Bra-fitting
Jak vybrat dámské spodní prádlo pro ženy plných tvarů?

Jak vybrat dámské spodní prádlo pro ženy plných tvarů?

Číst článek