Kostice - jaký typ potřebujete?

Bra-fitting
Kostice - jaký typ potřebujete?

Jen vybrat správnou velikost není všechno. (Pro výběr použijte návod, jak se správně změřit a vybrat velikost.) Pokud již svou velikost znáte, co potřebujete vědět dále? Měla jste někdy problém s kosticemi, které se zapichovaly do prsou nebo do hrudní kosti? Nebo naopak kostice, které ležely až na zádech? Tak je tento článek právě pro vás.

Nejzásadnější rozdíly v kosticích jsou v šířce košíčků a délce kostic.

První tedy šířka kostic. Zjistit jestli potřebujete spíše široké nebo úzké kostice nejde jinak než vyzkoušením.

TEST: Podprsenku s dostatečně pevným obvodem nechte nějakou dobu na sobě, dokud nezanechá lehké červené čáry. Sundejte podprsenku a zkontrolujte čáry v podpaží v zrcadle. Pokud je červená čára v podpaží na prsní tkáni, potřebujete širší kostice. Pokud červená čára v podpaží končí až za prsy, potřebujete užší kostice. Pokud je přesně tam, kde končí prsa, našla jste pro sebe ideální šířku kostic.

Potřebujete-li spíše široké kostice poznáte velmi rychle. Podprsenka, která má příliš úzké kostice bude ležet v podpaží na prsní tkáni a prsa nepůjdou urovnat celá do košíčků. Máte-li spíše široká prsa posazená dále od sebe vyhledávejte spíše podprsenky s širšími kosticemi a vyhýbejte se úzkým.

Potřebujete-li spíše úzké kostice, tak i ve správné velikosti, ale příliš širokých kosticích, budou vaše prsa rozlitá v košíčcích do stran a kostice budou ležet v podpaží až za prsy, případně až na zádech. Vždy se snažte najít podprsenku, která bude přesně lícovat prsa a poskytovat tak maximální podporu i hezký vzhled prsou. Ve správné podprsence budou prsa na hrudníku vepředu a nebudou se rozlívat a utíkat do podpaží.

Prsa a podprsenky se samozřejmě nedělí pouze na úzké nebo široké, existuje i spousta středních velikostí. Ve spoustě případů se budete muset vyhýbat pouze extrémům (širokým kosticím na úzká prsa a úzkým kosticím na široká prsa). Pozor! Úzká prsa neznamená automaticky malá a naopak!

Nevíte-li jaké kostice potřebujete, ideální je vyzkoušet jednu podprsenku s širokými a jednu s úzkými kosticemi.

Další co potřebujete zjistit je délka kostic. Pokud jsou kostice příliš krátké, nepůjdou vám prsa urovnat celá do košíčků. Delší kostice také pomáhají urovnat prsní tkáň, která vypadá jako tuk v podpaží, zpět do košíčků. Pokud potřebujete spíše delší kostice nebo urovnat "tuk v podpaží", dávejte si pozor na délku kostic u podprsenek střihu half-cup a vždy se ujistěte, že jsou celá prsa v košíčcích.

Pokud jsou kostice příliš dlouhé, budou vás tlačit do hrudní kosti (to ale může být způsobeno i příliš velkými košíčky nebo nevhodným střihem) nebo se zapichovat do podpaží. S tímto problémem se častěji setkávají ženy menší postavy a ženy s prsy posazenými výše na hrudníku. Pokud máte problém s příliš dlouhými kosticemi, nebudou pro vás vhodné některé podprsenky střihu full-cup nebo balkonetky s delšími kosticemi.

Správnou délku opět poznáte zkoušením. Kostice by měly být dostatečně dlouhé, aby lícovaly celá prsa, ale ne tolik aby se zapichovaly kam nemají.

Hodně štěstí při hledání vhodného střihu a kostic!


Další články

Bra-fitting
Jak vybrat správnou velikost podprsenky | LaNotte.cz

Jak vybrat správnou velikost podprsenky | LaNotte.cz

Číst článek
Bra-fitting
Jak si správně vybrat mateřskou podprsenku?

Jak si správně vybrat mateřskou podprsenku?

Číst článek
Nakupování
Jaké materiály jsou vhodné pro citlivou pokožku?

Jaké materiály jsou vhodné pro citlivou pokožku?

Číst článek