Pojďte s námi rozpitvat podprsenku!

Bra-fitting
Pojďte s námi rozpitvat podprsenku!

Aneb základy znalosti materiálů ve spodním prádle

Trh se spodním prádlem se neustále mění a rozvíjí. Následování módních trendů je důležité, avšak kostra podprsenky je tím nejzásadnějším aspektem pro každého výrobce spodního prádla, který sází na individuální dopasování modelu, a přitom dbá na zdraví klientky. 

Různé druhy střihů mají plnit konkrétní funkce: přizvednout prsa, udržet v požadované pozici, poskytovat pohodlí. 

Jedno je však jisté, těchto efektů dosáhneme jen díky použitým materiálům, a k nejvíce oblíbeným ve spodním prádle patří krajky, výšivky a pleteniny.

 

Krajka

Byla doba, kdy se krajky považovaly za nejušlechtilejší tkaniny, které si mohla dovolit jen nejbohatší část společnosti. Vyráběly se ručně a vyžadovaly velkou dávku preciznosti a pracnosti. Nyní se většina krajek vytváří mechanicky, postup se však podobá těm dřívějším. Nejdražším typem krajek jsou krajky Leavers. K jejich produkci se používá značně větší množství nití než u jiných typů. Jsou charakteristické bohatou škálou detailů, rozmanitým podkladem a viditelným vzorem. Nejsou elastické, zato velmi delikátní. Nejčastěji se z nich tvoří aplikace, nebo se spojují s podšívkou, jejíž barva prosvítá pod povrchem krajky.

Společně s technologickým vývojem vznikly jednodušší, na výrobu rychlejší krajky typu Raschel, které se používají především v masové produkci. Často se při výrobě používají vlákna Lycry, které způsobí, že krajka bude elastická a přizpůsobí se požadovanému tvaru. V případě spodního prádla je elasticita velmi důležitou vlastností. Krajky, které ve svém složení mají Lycru, se používají jako dekorace ramínek nebo obvodu podprsenky. Perfektně se hodí i na výrobu krajkových podprsenek a tzv. Bralettek. A v případě, že jedno ňadro je menší než to druhé, opticky tuto asymetrii zkoriguje. 

Samotná krajka se může využít pro výrobu podprsenek na menší poprsí. V případě, že chceme krajku použít pro modely na střední a větší prsa, musí být zpevněná síťovinou nebo bavlněnou výztuhou. Spojení jemné krajky se stabilním podkladem pomůže zachovat, při velkých ňadrech tak důležitou vlastnost – jejich stabilitu, přizvednutí a modelaci.

Výšivky

Vyšívání je metodou zdobení tkanin a pletenin. Účelem je vyšití vzorů pomocí jehly a nitě. Na rozdíl od krajky, podklad a vzor jsou tvořeny odděleně. V minulosti se výšivky tvořily výhradně ruční prací. Nyní se vyšívají strojově. Moderní stroje dovolují vytvářet prakticky jakékoliv vzory. Častěji se již netvoří hotové, opakované vzory, ale výšivky tvořené na zakázku podle dodaných vzorů a podkladů výrobce prádla. 

Kultovní podprsenky typu soft (měkké) jsou nejčastěji vytvářeny pomocí vyšívání na podkladu tvořeným pevnou síťovinou. Tedy taková síťovina, která není elastická. Nepřítomnost elastanu zaručuje, že taková podprsenka lépe ňadra drží, zvedá a zakulacuje. V prádelním průmyslu je také velmi populární elastická výšivka, kde je jako základ použita elastická síťovina. Ta je nejčastěji vytvořena z polyesterových nití s příměsí vláken Lycry. S ohledem na jejich elasticitu tvoří alternativu pro jiné elastické tkaniny, jako krajka Raschel nebo pletenina. 

Pleteniny

Pletenina vzniká tvořením oček z jedné nebo více nití, která se následně spojují a proplétají. Je měkká a elastická, díky tomu se perfektně přizpůsobí tělesným křivkám. 

Jmenovitě rozlišujeme dva typy pletenin - tkané v řádcích nebo sloupcích. Pleteniny se strukturou řádků se využívá především v oděvním průmyslu jako žerzej nebo svetrová pletenina. Z nich se šije tzv. homewear a noční prádlo

Pletenina se strukturou sloupců je v případě produkce prádla používána jako síťovina, krajka Raschel nebo trikotová pletenina. Jejich výhodou je fakt, že jsou mnohem elastičtější než žerzej nebo svetrová pletenina. Jsou také odolnější vůči srážení a vytahání, jednoduše si drží svůj tvar. Po natažení se tkanina vrací do původního stavu. 

Důležitou vlastností je gramáž, tedy váha tkaniny počítána na m

Zpravidla čím těžší tkanina, tím tlustší. A čím lehčí, tím jemnější. Pleteniny s větší gramáží (od 200g/m2) se používají na obvody podprsenek. Zásadní to je především při velkých rozměrech podprsenek, kde jsou ňadra těžší a příliš tenká tkanina se může zařezávat do kůže a způsobovat diskomfort. Lehčí pleteniny se osvědčily u podprsenek na drobnější poprsí typu bralette. Trikot je vesměs používán na boky a střed podprsenky. Je měkký a elastický, přitom se nedeformuje. Vysoké procento elastanu zaručí, že hladce přilne k tělu. Dobře snáší formování, tedy modelaci s použitím tepla, proto se používá pro výrobu podprsenek s termicky formovanými nebo bezešvými košíčky.

U spodního prádla se používají také síťoviny: pevné i elastické. Ty pevné se nejčastěji používají pro výrobu měkkých košíčků, kde vytvářejí podklad pro vyšívání. Naopak elastickou síťovinu najdeme na lemech košíčků nebo jako ozdobné aplikace. Mnohem lépe poslouží u podprsenek typu bralette nebo v případě topů, protože pracuje společně s křivkami, neomezuje v pohybu a perfektně se přizpůsobí anatomickým tvarům těla. 

Doplňky

Stejně důležité, jako samotná tkanina, jsou i doplňky. Většinou pro oči neviditelné. Ale bez nich by podprsenky netvořily svoji funkci. Bavíme se především o kosticích, gumičkách a zapínání. Kostice jsou zodpovědné za modelaci ňader. Jsou dostupné v několika verzích: pevné a elastické, kovové nebo plastové. V případě těch kovových je menší riziko prasknutí, a to i při velkých rozměrech. Důležité je, aby byly kostice ošetřeny vůči korozi.Stejně tak, aby měly potřebné atesty. S kosticemi souvisí tzv. tunel. Tedy pevný pruh s dutým středem, přes který se provléká kostice. Tunel má za úkol zakrýt kostici a chránit pokožku před poraněním. 

Díky elastickým gumičkám se prádlo může lépe přizpůsobit ženským křivkám, zůstává na svém místě a látka se neroluje. Rozlišujeme gumy ploché a kulaté. Plochá guma se většinou používá pro obšití lemů. Má různou tloušťku a gramáž. Úzké gumičky mají šířku kolem 3 mm, využívají se pro obšití vrchních linií košíčků, díky tomu košíčky lépe přiléhají k ňadrům. Širší gumičky (většinou v rozmezí 0,5-1,5 cm) se všívají po stranách podprsenky, kolem pasu kalhotek. Mezi elastické gumičky patří také ramínka. Ta často musí držet velkou tíhu, proto mívají vyšší gramáž než gumičky použité na obšití lemů. Mnoho značek již užívá stupňované šířky ramínek - čím větší rozměr podprsenky, tím širší ramínko. 

Zapínání, které se nachází v zadní části obvodu podprsenky, má dvě řady háčků a oček. Ve výrobě spodního prádla se nejčastěji používají háčky v rozvržení 3x2 (tři sloupce a dvě řady) nebo také 3x3 (tři sloupce a tři řady). Šířka zapínání je přizpůsobena velikosti podprsenky. Důležité také je, aby lemování tohoto zapínání bylo příjemné na dotek a bez ostrých okrajů. 

Kromě jiného záleží také na háčcích a regulátorech ramínek. Je důležité, aby se dobře přizpůsobily tvarům každé ženy. Nejlepší je kov, na rozdíl od plastu se nebude jednoduše lámat. Dnešní technologie dovolují vyrobit prakticky jakýkoliv odstín barvy. Je potřeba vědět, jakou metodou byly doplňky barveny. Kov, který byl barvený ještě před výrobou konkrétního doplňku /tvaru si déle udrží originální barvu.


Další články

Nakupování
Odložené platby: Proč se jim vyhnout a jak chránit své finance

Odložené platby: Proč se jim vyhnout a jak chránit své finance

Číst článek
Kolekce
Kolekce spodního prádla Ava Lingerie 2023

Kolekce spodního prádla Ava Lingerie 2023

Číst článek
Bra-fitting
Jak vybrat dámské spodní prádlo pro ženy plných tvarů?

Jak vybrat dámské spodní prádlo pro ženy plných tvarů?

Číst článek