Mýty o podprsenkách

Bra-fitting
Mýty o podprsenkách

Proč stále více jak 80% žen nosí špatnou velikost podprsenky?  O podprsenkách a výběru velikosti stále koluje řada mýtů.


Mýtus: Obvod podprsenky má být volný, tak aby nikde netlačil ani nestahoval.
Fakt:
 Jediné co nesmí tlačit je kostice do prsní tkáně. 80% váhy prsou má držet a podpírat obvod, ramínka mají pouze podpůrnou funkci. Aby dobře plnil svou funkci, musí být dostatečně pevný. Je normální že zanechá lehké červené čáry, stejně jako ponožky, džíny nebo kalhotky. Kalhotky si také nekupujeme širší než jsou naše boky, ani boty si nekupujeme o dvě čísla větší aby byly pohodlné. Tak proč tuhle chybu stále opakujeme s podprsenkami?


Mýtus: Prsa se dělí na Áčka, Béčka, Céčka atd.
Fakt:
Velikost košíčků je relativní k velikosti obvodu. 70D bude mít menší košíčky než 75D. Snižujeme-li obvod podprsenky, musíme také úměrně zvětšit písmenko aby košíčky byly stejně velké. 70D a 65E tedy budou mít podobný košíček, ale 65E je na hubenější ženu než 70D. Pokud je vám vaše stará podprsenka malá, je to tím, že máte větší prsa nebo hrudní koš? 


Mýtus: Bolesti zad, ramenou nebo šíje k velkým prsům prostě patří.
Fakt:
Nepatří. Při správně vybrané velikosti váha prsou nevisí na ramínkách, ale je podpírána zespodu, a záda a ramena tak nejsou tolik namáhány. Mnohým plastickým operacím na zmenšení prsou se dá předejít správnou podprsenkou!


Mýtus: U větší velikosti podprsenky jsou potřeba široká ramínka, aby se bolestivě nezařezávala.
Fakt:
Pokud je obvod dostatečně pevný a plní svoji funkci, tak ramínka drží pouze zlomek váhy prsou a nejsou tedy zapotřebí extra široká.


Mýtus: Posilováním se dají povislá prsa zpátky zvednout.
Fakt:
Nedají. Prsní svaly se nacházejí pod prsní tkání, tvar prsou drží vazy. Pokud se tyto vazy jednou poškodí, je to nenávratné. Ve správně zvolené podprsence, ale ani toto nemusí být vidět, správná podprsenka totiž podepře i povislá prsa a přirozeně je zvedne do správné výšky.


Mýtus: Na malých prsou není potřeba při fyzické aktivitě nosit sportovní podprsenku.
Fakt:
I velmi malá prsa se při fyzické aktivitě pohybují a při poškození vazů můžou být povislá. Správná sportovní podprsenka (ne stahovací bolerko) je při sportu důležitá pro všechny velikosti.


Mýtus: Nejběžnější velikost je 75B.
Fakt:
75B je spíše velikost, kterou ženy nejčastěji nosí, ale ve většině případů špatně. 75B je velikost, která by nejlépe seděla ženě s obvodem hrudníku asi 81 až 86 centimetrů ve výdechu a obvodem okolo 89 centimetrů přes prsa.


Mýtus: Pokud si naměřím 78 centimetrů kolem hrudníku, měla bych nosit velikost obvodu 80.
Fakt:
Moderní podprsenky, na rozdíl od korzetů a podprsenek našich babiček, mají v sobě podíl elastanu a již při prvním vyzkoušení se roztáhnou na více centimetrů, než je jejich číselný obvod. Aby takový obvod opravdu prsa podpíral a držel tam kde mají být, tak musí být menší než je naměřená velikost. Správný obvod vybereme tak, že si podprsenku nejprve zkusíme zapnout s košíčky na zádech. Pokud zapneme a nejde odtáhnout od těla dál než na tři prsty, tak máme správný obvod a už jen musíme najít odpovídající košíček. 
Kalhotky si také nekupujeme stejně široké jako máme boky, protože by nám spadly. A to kalhotky nemusí držet ani gram váhy prsou!


Mýtus: Menší obvod se mi bude zařezávat do tuku na zádech.
Fakt:
Je to právě velký obvod, který se zařezává a odhaluje tukové polštáře, protože podprsenka sedí moc vysoko na zádech. Menší obvod bude sedět níž, kde už tolik tuku není a nic vidět nebude.


Mýtus: Pokud mi podprsenka špatně sedí, potřebuji upravit ramínka.
Fakt:
Přitažením nebo povolením ramínek vůbec ničemu nepomůžeme, protože ramínka jsou ta nejméně důležitá část podprsenky. Mnohem důležitější je zvolit správný obvod a k němu odpovídající košíčky. Ramínka tvar jen mírně upraví. Správná podprsenka bude dobře sedět i bez nasazených ramínek.


Mýtus: Pod bílé tričko patří bílá podprsenka.
Fakt:
Bílá podprsenka pod bílým tričkem prosvítá. Pokud opravdu chceme aby byla podprsenka neviditelná, volíme tělovou barvu podprsenky!


Mýtus: Podprsenku zapínáme na prostřední háčky, krajní háčky jsou pro výkyvy váhy.
Fakt:
Pokud už nějaký ten váhový výkyv nastane, mnohem dřív se změní velikost košíčků než velikost obvodu a je potřeba vyměnit podprsenku. Novou podprsenku tedy zapínáme na krajní háčky. Postupem času jak materiál povoluje, zapínání posouváme tak, aby stále byla podprsenka dostatečně pevná. Ve chvíli kdy se vytahá tolik, že už ani na nejmenší háčky neposkytuje dostatečnou oporu, kupujeme podprsenku novou.


Dávejte proto pozor na číslování podprsenek. Doufám, že se Vám článek líbil. Pojďme spolu nyní něco pěkného vybrat, klikněte zde.


Další články

Bra-fitting
Mýty o podprsenkách

Mýty o podprsenkách

Číst článek
Kolekce
Kolekce spodního prádla GAIA

Kolekce spodního prádla GAIA

Číst článek
Móda
Odkud se vzala tanga? Pár zajímavostí a jejich historie

Odkud se vzala tanga? Pár zajímavostí a jejich historie

Číst článek