Je zdravé nosit podprsenku?

Bra-fitting
Je zdravé nosit podprsenku?

Která žena si dnes dokáže představit, že by jí ve skříni neležela ani jedna podprsenka? Nejen že se tento kousek látky stal samozřejmostí, ale navíc zosobňuje i jakýsi symbol ženství. Trh nás zavaluje stovkami druhů a podob podprsenek, je ale v našem vlastním zájmu je také denně nosit? Nebo jsme si na ně už natolik zvykly, že ani nepřemýšlíme o tom, jestli nám podprsenka spíš neškodí?

Jakmile mladá dívka objeví byť sebemenší náznak ňader, ihned nadšeně běží vybírat svou první podprsenku. Navíc čím dál tím víc děvčat si brzy pořizuje také podprsenku s push-up efektem, která často není úplně tím nejlepším řešením. Pokud totiž v době, kdy se ňadra vyvíjí, dívka nosí příliš těsnou podprsenku, může se stát, že zapříčiní povislá ňadra v budoucnu. Naopak přirozený pohyb prsou při pohybu podporuje vývoj prsní tkáně tak, že se stává elastičtější a pevnější. To samozřejmě platí jen u ňader ve vývinu.

Ovšem ve chvíli, kdy je vývoj tkáně dokončen, je doporučeno nosit podprsenku každé ženě, i když má malé poprsí. Důvodem je samozřejmě každodenní pohyb, nemluvě o sportu, pro který byste si měla zvolit podprsenku, která je speciálně upravená. Extrémně důležitá je podprsenka například ženy, které mají velké poprsí. Těm zajišťuje pohodlí a oporu, takže nedochází k nadměrnému namáhání prsní tkáně.

Mnohé studie prokázaly, že dlouhodobé nošení podprsenky zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu. Tlak, kterým podprsenka působí zabraňuje toku toxinů, proto by se neměla nosit podprsenka celý den (12 hodin) a už vůbec ne v noci.

Dalším důležitým hlediskem je volba správné podprsenky. Ženy často nedokážou správně odhadnout velikost prsou a tak dochází k nadměrnému namáhání ramen a hrudníku, což může zapříčinit bolesti. Proto se neohlížejte jen na to, jak ňadra v podprsence vypadají, ale také, zda vám prádlo sedí.

Podprsenka je pro většinu žen nezbytnou součástí šatníku, avšak její funkce sahá mnohem dále než pouze estetická nebo modní dimenze. Nošení podprsenky přináší řadu zdravotních výhod, které by neměly být přehlíženy. V tomto článku se podíváme na několik hlavních zdravotních benefitů, které vám může podprsenka nabídnout.

1) Podpora a ochrana prsou: Prsa se skládají z žlázové tkáně, tuku a vaziva. Nemají svaly, které by je podpíraly, proto mohou být náchylné k povislosti, zvláště pokud jsou větší. Správně padnoucí podprsenka poskytuje potřebnou podporu prsům a zabraňuje jejich nadměrnému pohybu během fyzických aktivit, což může předcházet bolestem a napětí v oblasti prsou.

2) Prevence bolesti zad: Ženy s většími prsy často trpí bolestí zad v důsledku nedostatečné podpory. Podprsenka, která správně padne a poskytuje dostatečnou podporu, může pomoci rozložit váhu prsou a tím zmírnit zatížení na horní části zad.

3) Zlepšení držení těla: Nošení podprsenky může napomoci k udržení správného držení těla. Při nedostatečné podpoře prsou ženy často sklání svá záda, což vede k nesprávnému držení těla. To může mít za následek bolesti v oblasti krku, zad a ramen.

4) Komfort během sportování: Sportovní podprsenky byly navrženy tak, aby minimalizovaly pohyb prsou během fyzických aktivit. To znamená méně oděrek, menší riziko poškození tkáně prsou a celkově pohodlnější sportovní zážitek.

5) Estetika a sebevědomí: I když to nemusí být přímo zdravotní benefit, nošení podprsenky, která vám padne a vypadá dobře, může zvýšit vaše sebevědomí. Cítit se dobře ve svém těle může mít pozitivní dopady na duševní zdraví.

6) Prevence oděrek: Podprsenka může také fungovat jako bariéra mezi prsy a oděvem, zvláště pokud máte citlivou pokožku nebo náchylnost k oděrkám.

7) Podpora během těhotenství a kojení: Těhotenství a kojení přinášejí mnoho změn v oblasti prsou. Mateřské a kojící podprsenky poskytují specifickou podporu a pohodlí, když to ženy nejvíce potřebují.

8) Zmírnění bolesti prsou: Během menstruačního cyklu mohou mnohé ženy zaznamenat citlivost a bolest v oblasti prsou. Správně padnoucí podprsenka může pomoci distribuovat váhu prsou rovnoměrně a tím zmírnit některé z těchto nepříjemných pocitů.

9) Podpora po chirurgických zákrocích: Po určitých chirurgických zákrocích, jako je augmentace prsou, redukce prsou nebo mastektomie, může být nošení speciální podprsenky nezbytné pro správnou rekonvalescenci a ochranu operované oblasti. Tyto podprsenky obvykle poskytují zvýšenou podporu a mohou pomoci předcházet komplikacím a urychlit hojení.

10) Termoregulace: Některé moderní materiály podprsenek jsou navrženy tak, aby pomáhaly s termoregulací. Může to být zvláště užitečné pro ženy, které trpí návaly horka nebo nadměrným pocením. Tyto podprsenky odvádějí vlhkost od těla a zabraňují přehřívání.

11) Zmírnění příznaků fibrocystických prsou: Některé ženy trpí fibrocystickými prsy, což může způsobovat bolest a citlivost. Nošení podprsenky, která poskytuje dostatečnou podporu, může pomoci zmírnit některé z těchto symptomů.

Je důležité si uvědomit, že každá žena je jedinečná a to, co je pohodlné a prospěšné pro jednu, nemusí vyhovovat jiné. Ačkoli existuje mnoho zdravotních výhod nošení podprsenky, je stejně důležité nosit podprsenku, která vám správně padne. Pokud cítíte nepohodlí nebo bolest při nošení podprsenky, možná budete potřebovat jiný styl nebo velikost. Doporučuje se pravidelně konzultovat se specialistou na spodní prádlo, abyste měli jistotu, že váš výběr je pro vás nejvhodnější. Zdraví a pohodlí by měly být vždy prioritou. Správná podprsenka vám může poskytnout nejen podporu a pohodlí, ale také zdravotní benefity.


Další články

Produkty
Niečo z histórie podprseniek

Niečo z histórie podprseniek

Číst článek
Bra-fitting
Ako si správne obliecť podprsenku?

Ako si správne obliecť podprsenku?

Číst článek
Bra-fitting
Poďte s nami rozpitvať podprsenku!

Poďte s nami rozpitvať podprsenku!

Číst článek