Víte, jak správně pečovat o spodní prádlo?

Péče o prádlo
Víte, jak správně pečovat o spodní prádlo?

Dámy, vaše spodní prádlo není drahé auto a nevydrží léta. Pokud se jím chcete pyšnit co nejdéle, velkou roli hraje to, jak se o prádlo staráte. Poskytuje vám oporu, pomáhá tvarovat postavu a je rozhodujícím faktorem i při výběru oblečení. Očividně pro vás dělá mnoho a není pochyb, že na oplátku potřebuje něco i od vás - dobře o něj pečovat.

 

Vaše prádlo si zaslouží péči. Budete-li se o něj dobře starat, může vám posloužit co nejdéle. V následujících řádcích vám nabízíme několik konkrétních tipů a rad, co dělat, aby bylo vaše oblíbené prádlo opravdu vaší oporou a pýchou.

 

Jak prát podprsenku?

Ať už je to vaše oblíbená krajková podprsenka, kterou nosíte při speciálních příležitostech, nebo klasická podprsenka pro každodenní nošení, je důležité, abyste je prali ručně a co nejčastěji. Čím lépe se o ně budete starat, tím déle vydrží.

1) Seřaďte podprsenky podle typu. Některé by se měly vždy prát ručně, jako například krajkové podprsenky, zdobené podprsenky, gelové podprsenky a všechny podprsenky s kosticemi.

2) Sportovní podprsenky a bezdrátové podprsenky z bavlny nebo syntetických tkanin můžete prát také v pračce.

3) Pokud má podprsenka nějaké vyjímací vložky, vyjměte je. Vložte podprsenky a vložky do síťovaného sáčku na spodní prádlo a před praním jej zavřete.

4) Zvolte jemný cyklus pro praní a nastavení studené vody. Horká voda může narušit materiál a zkrátit jeho životnost.

5) Přidejte jemný čistící prostředek.

6) Po dokončení cyklu vyjměte podprsenky ze sáčku, vytvarujte košíčky a nechte je uschnout na vzduchu.

7) Podprsenky nikdy neždímejte ani nemačkejte. Může to pokazit tvar košíčků nebo dokonce ohnout kostice.

8) Nechte všechny vložky vyschnout odděleně a až budou suché, můžete je vložit zpět do podprsenky.

Tip: K urychlení sušení podprsenku srolujte do ručníku, aby absorbovala přebytečnou vodu.

 

Jak prát kalhotky?

Co se týče praní kalhotek, trocha péče navíc může také znamenat hodně.

1) Kalhotky by se měly třídit podle typu látky a úrovně jemnosti.

2) Oddělte hedvábné a nylonové kalhotky od bavlněných.

3) Rozhodněte se pro ruční praní nebo praní v pračce.

4) Tanga a kalhotky vyrobené z jemných látek nebo s aplikacemi a ozdobami by se měly prát ručně. Bavlněné, nylonové, hedvábné a krajkové kalhotky lze prát i v pračce, vložením do síťovaného sáčku, aby se předešlo zamotání a roztahování.

5) Před praním je třeba všechny skvrny odstranit. K tomu použijte jemný čistící prostředek a kartáček s měkkými štětinami.

6) Na pračce zvolte teplotu studené až mírně teplé vody a jemný cyklus. Přidejte prací prostředek, vložte kalhotky do síťovaného sáčku na jemné věci a vložte jej do pračky.

7) Při ždímání kalhotky nekruťte, protože by to mohlo látku natáhnout. Položte je naplocho, aby se vysušily a neztratily svou elasticitu.

8) Sušení na vzduchu je pro kalhotky nejlepší metodou, jak udržet elasticitu a zabránit srážení nebo poškození látky.

 

Jak prát spodní prádlo podle látek?

Víte, že různé druhy spodního prádla vyžadují různé techniky praní?

 

Krajka

Krajkové spodní prádlo je jemné, drahé a vyžaduje extra pozornost při praní i sušení. Naplňte umyvadlo studenou vodou a pro umytí krajkového prádla použijte jemný čistící prostředek nebo mýdlo na prádlo. Potom ponořte krajkové podprsenky nebo kalhotky do vody a nechte působit 15-20 minut. Po namočení je důkladně opláchněte v čisté vodě.

Vodu byste měli odstranit na konci, aniž byste prádlo mačkali nebo drhli. Krajkované prádlo nevěšte, položte jej naplocho, dokud neuschne.

 

Satén

Praní saténového prádla se může lišit v závislosti na obsahu materiálu. Můžete zkontrolovat štítek péče nebo postupovat podle našich tipů.

Saténové prádlo se pere buď ručně, nebo na jemném cyklu v pračce. Použijte vlažnou vodu a přidejte jemný čistící prostředek. Neměli byste jej ždímat ani kroutit, jinak by mohl ztratit svůj přirozený tvar.

 

Polyester a nylon

Tyto látky lze prát v pračce teplou vodou. Ujistěte se, že jste zajistili háčky a zipy. Potom je vložte do sáčku na prádlo, aby se látka nezachytila o jiné oblečení. I tady je nejlepší možností sušení na vzduchu.

 

Síťovina

Síťované prádlo je lehké a dá se rychle a jednoduše vyčistit. Můžete použít stejný způsob praní jako u krajky. Vždy se vám vyplatí zvolit si ruční praní namísto praní v pračce.

 

Mikrovlákno

Mikrovlákno vyžaduje při praní a sušení náležitou péči. Spodní prádlo z mikrovlákna by se mělo prát ručně ve studené nebo vlažné vodě. Usušte jej na vzduchu, abyste prodloužili celkovou životnost.

 

Bavlna

Bavlna je pevná a šetrná k pokožce svou jemností a vysokou savostí. Bavlněné podprsenky a kalhotky perte v pračce. Musíte však oddělit tmavé barvy a světlé odstíny, abyste se vyhnuli zbarvení.

 

Ať už je to vaše oblíbená krajková nebo push up podprsenka, praní prádla je důležité, pokud se nechcete se spodním prádlem rozloučit příliš brzy. Máte-li pochybnosti o tom, jak postupovat, je lepší podívat se na štítky péče a postupovat podle pokynů, které vám vysvětlí nejdůležitější funkce, včetně detailů látek a způsobu jejich praní.

 

Na co byste měli myslet u spodního prádla?

Spodní prádlo hraje v životě žen důležitou roli. Stále však existuje několik věcí o spodním prádle, o kterých možná nevíte.

 

Nechte pokožku dýchat

Přiléhavé spodní prádlo může být při dlouhodobém nošení nepohodlné a také to nemusí být prospěšné ani pro pokožku, protože má tendenci omezovat proudění vzduchu. Proto je dobře padnoucí spodní prádlo vyrobené ze správného materiálu velmi důležité. Doporučuje se spodní prádlo z bavlněného materiálu, neboť nabízí příjemnou prodyšnost.

 

Používejte čistící prostředek šetrný k pokožce

Pokožka je celkově velmi citlivá a v intimních oblastech o to víc. Pro praní spodního prádla proto používejte prací prostředek šetrný k pokožce, který je bez parfemace a barviv. Vyhněte se používání bělidel.

 

Ošetření skvrn na spodním prádle

Pokud je to nutné, můžete případné skvrny předem ošetřit několika kapkami jemného čistícího prostředku. Naneste čistící prostředek a jemně jej prsty vetřete do zašpiněné oblasti. Před praním oděvu nechte působit asi 15 minut.

 

​​Podprsenky neperte často

Kalhotky by se měly každý den měnit, to je samozřejmost. Ale podprsenky se dají nosit i déle. Podprsenky byste měli prát po 3-4 nošeních, tedy řekněme po dvou až třech dnech. Samozřejmě existují i výjimky, například při cvičení nebo během obzvlášť teplého dne. Pokud se v podprsence nadměrně potíte, můžete ji vyprat již po jednom nošení.

 

Množství spodního prádla

Když najdete vhodnou podprsenku nebo kalhotky, které rádi nosíte, pořiďte si jich hned několik. Spodní prádlo nedoporučujeme prát a nosit znovu a znovu, protože se může velmi rychle opotřebovat.

Ujistěte se, že máte vhodný počet podprsenek, kalhotek nebo jakéhokoliv jiného druhu prádla, který upřednostňujete, abyste je mohli střídat a nemuseli tak často prát.

 

Symboly žehlení

  • Přeškrtnutá žehlička: Žehlení je zakázáno.
  • Žehlička s tečkou: Žehlete opatrně a jen při nízké teplotě. Nejlépe s hadříkem nebo obráceně.
  • Dvě tečky znamenají nastavení střední teploty. Žehlete pod mírně navlhčeným hadříkem.
  • Tři tečky označují žehlení při maximální teplotě pro tkaniny, které nejsou příliš citlivé.
  • Podrobné vysvětlení symbolů najdete zde.

Další články

Nakupování
Noční košile jako dárek

Noční košile jako dárek

Číst článek
Bra-fitting
Klasické podprsenkové omyly

Klasické podprsenkové omyly

Číst článek
Produkty
Podprsenka 3D Spacer - ideální na léto!

Podprsenka 3D Spacer - ideální na léto!

Číst článek